U sklopu prekograničnog EU projekta poboljšanja kakvoće života osoba s demencijom u Istri „Demenca aCROsSLO“, 9. lipnja 2017. u Umagu je održan prvi Alzheimer Café. Otvarajući ovaj skup Diana Lekić, ravnateljica Doma „Atilio Gamboc“ iz Umaga, naglasila je vrijednosti spomenutog EU projekta među kojima se ističe prvi specijalistički program obrazovanja osoblja domova za starije i nemoćne za rad s osobama s demencijom kao i razvoj programa Pomoć u kući koji je od 2.svibnja počeo pružati Dom „Atilio Gamboc“.

O Alzheimerovoj bolesti i demenciji kojoj je ona uzrok govorio je prof. dr. sc. Fran Borovečki, specijalista neurolog sa Klinike za neurologiju KBC-a Zagreb koja je Referentni centar Ministarstva zdravstva RH za kognitivnu neurologiju i neurofiziologiju.

Nakon njegovog izlaganja posjetitelji ovog Alzheimer Caféa postavili u mnogobrojna pitanja koja su još jednom pokazala potrebu šire edukacije javnosti o demenciji, koju je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila jednom od najvećih epidemija današnjice.

Ovom događaju prisustvovalo je tridesetak osoba. Među njima je bilo i nekoliko osoba kojima je dijagnosticirana demencija i njihova rodbina pokazujući tako osnovni cilj Alzheimer Caféa – uključivanje oboljelih osoba i njihovih njegovatelja u svakodnevne društvene aktivnosti i smanjenje stigmatizacije do koje dolazi zbog nepoznavanja osnovne činjenice  da demencija nije psihička bolest. To je neurodegenerativna bolest koju karakterizira postupno umanjenje spoznajnih sposobnosti koje dovode do sve manjih mogućnosti da se osoba s demencijom samostalno brine o sebi.

Slijedeći Alzheimer Café u Umagu održat će se u rujnu – Svjetskom mjesecu borbe protiv Alzheimerove bolesti. Nakon toga će do kraja godine biti održana još tri Alzheimer Caféa.

Organizatori ovog i sljedećih Alzheimer Caféa u Umagu su Dom za starije i nemoćne osobe „Atilio Gamboc“ iz Umaga, Grad Umag i Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest.