Demencija predstavlja sve veći zdravstveni, socijalni i ekonomski problem. Starenjem stanovništva, u budućnosti se očekuje porast oboljelih od demencije, pri čemu način izvođenja usluga socijalne skrbi nije prilagođen njihovim potrebama. Iz tog razloga su optimizacija usluga socijalne skrbi,  destigmatizacija bolesti i sprječavanje socijalne isključenosti naš zajednički izazov. Cilj projekta je tako

poboljšati kvalitetu života osoba s demencijom na prekograničnom području.

 

O PROJEKTU

AKTUALNO

PARTNERI

GRADIVA

KONTAKT

LINKOVI

ico_text_3

STARANJEM STANOVNIŠTVA, u budućnosti se očekuje porast oboljelih od demencije koja značajno slabi kvalitetu života oboljelih i njihove rodbine, a ujedno predstavlja i veliki problem za društvo u cjelini. Uzrok nastanka bolesti nije poznat, za nju nema lijeka. Po procjenama, u Hrvatskoj je približno 80.864 (1,89 % stanovništva) oboljelo od demencije, u Sloveniji ih je oko 32.000 (1,6% stanovništva). Očekuje se da će se broj oboljelih povećati iz razloga što su stanovnici obiju država među najstarijima u Europi.

Zbog starenja stanovništva u Sloveniji i Hrvatskoj povećava se potreba za uslugama socijalne skrbi te poboljšanju njihove kvalitete i dostupnosti. Pored uobičajenih, institucionalnih smještaja u domovima za starije i nemoćne, sve više se potiče razvoj vaninstitucionalnih oblika skrbi, poput pomoći u kući koja pojedincu omogućava čim dulji ostanak u svom domu. Međutim, za razliku od Slovenije, gdje je pomoć u kući uobičajena usluga, u Hrvatskoj je ta usluga još uvijek neravnomjerno raspoređena i ovisi o kapacitetima lokalnih zajednica.