Srečanje svojcev stanovalk in stanovalcev Doma upokojencev Izola

VLOGA PSIHIATRA PRI OBRAVNAVI OSEB Z DEMENCO 

V DOMOVIH STAREJŠIH

Izola, 23. februar 2017 – Osrednja gostja srečanja svojcev stanovalk in stanovalcev Doma upokojencev Izola je bila tokrat tamkajšnja psihiatrinja Tea Apath, dr. med., spec. psih., ki je zbranim spregovorila o vlogi psihiatra pri obravnavi oseb z demenco v domovih starejših. Srečanje sodi med številne aktivnosti, ki so jih v Domu upokojencev Izola pripravili v okviru projekta DEMENCA ACROSSLO, s katerim želijo prispevati k destigmatizaciji bolezni in zagotavljanju dostojnega življenja oseb z demenco.

Psihiatrinja Tea Apath je pojasnila, da je demenca sindrom, ki ga povzroča možganska bolezen, navadno kronična ali progresivna, ki primarno ali sekundarno prizadene možgane in povzroča motnje spomina, mišljenja, orientacije, razumevanja, računanja, učenja, presoje in govornega izražanja. Prav zato so prizadete vsakodnevne dejavnosti obolelih. Alzheimerjeva bolezen je najpogostejši vzrok za demenco, saj ima takšno diagnozo skoraj 60 % bolnikov z demenco. Zanimiv je podatek, da se število vseh bolnikov z alzheimerjevo boleznijo po 60. letu vsakih pet let podvoji. Bolezen lahko diagnosticira zdravnik specialist nevrolog ali psihiater, postavitev diagnoze pa vključuje: anamnezo – zlasti podatke iz socialnega in delovnega okolja, nevrološki pregled, nevropsihološki pregled, laboratorijske preiskave in slikovno analizo. Zdravljenje demence je farmakološko in nefarmakološko, usmerjeno pa je v odpravljanje osnovnega vzroka pri reverzibilnih demencah, izboljšanje spoznavnih sposobnosti, lajšanje vedenjskih in psihičnih zapletov, vzpodbujanje umskih dejavnosti, vzdrževanje preostalih sposobnosti bolnika, lajšanje stisk, prilagajanje okolja potrebam bolnika ter pomoči družini in negovalcem. 

Zbranim svojcem stanovalk in stanovalcev Doma upokojencev Izola je psihiatrinja Tea Apath odgovorila na vprašanja, ki se najpogosteje pojavljajo v zvezi z demenco. Srečanje je zaključil direktor Vasja Medvešček in za konec predstavil aktivnosti, ki potekajo pod okriljem čezmejnega projekta DEMENCA ACROSSLO. V domu želijo celovito pristopiti k problemu demence, ki predstavlja vedno večji izziv, vodilno partnerstvo v projektu pa jim omogoča številne možnosti za izboljšanje kakovosti življenja stanovalk in stanovalcev z demenco. Zaključek srečanja, ki so se ga udeležile tudi domske strokovne delavke, je minil v prijetnem klepetu in medsebojnem druženju.