Izola in Umag, 20. in 21. april 2017 – Tudi četrto predavanje, namenjeno vsem, ki se pri svojem delu srečujejo z osebami z demenco, je potekalo dva dneva zapored na dveh lokacijah: v Domu upokojencev Izola in Domu Umag. Tokrat smo gostili Borna Godana, doktorja medicine in specialista psihiatrije iz Zagreba in izvedeli več o simptomih demence ter vedenjskih spremembah in psihičnih motnjah v vseh treh fazah napredovale bolezni.


Psihiater Borna Godan je med drugim povedal, da obstaja več kot sto vrst demenc, med katerimi je s 60 do 70 odstotki najpogostejša alzheimerjeva bolezen, ki že v starosti nad 65 let prizadene 10 odstotkov ljudi. Bolezen se v začetku kaže s težavami pri usvajanju novih znanj, govor ne teče več gladko, pojavijo se težave z iskanjem pravih besed (afazija), poslabšuje se zmožnost pravilne ocene in abstraktnega razmišljanja, težje je prepoznavanje znanih obrazov (agnozija), značilno je pomanjkanje spontanosti in pobude, prihaja do časovne in prostorske dezorientiranosti, bolnik postane razdražljiv in agresiven… V srednji fazi bolezni se poleg napredujoče agnozije in afazije pojavi še apraksija (nesposobnost izvajanja hotenih gibov). Spomin na nedavne dogodke postane vse slabši, izguba občutka za prostor in čas se poglablja, bolnik začne trpeti za depresijo, tesnobnostjo in paranoidnimi reakcijami, pojavljati se začnejo deluzije (ko bolnik verjame nekaj, kar ni res) in halucinacije, tudi zaspanost sredi dneva ni redek pojav… V zadnjem stadiju alzheimerjeve bolezni nastopi popolna izguba spomina, vsakodnevne aktivnosti postanejo nemogoče, pri bolniku lahko opazimo stereotipne gibe, sčasoma ne more več hoditi in kontrolirano odvajati, onemogočeno je žvečenje in požiranje hrane… Na koncu je človek popolnoma odvisen od nege in oskrbe drugih. Od zgodnje diagnoze do smrti v povprečju mine od 7 do 9 let, bolnik pa običajno umre zaradi pljučnice, okužbe sečil in drugih komplikacij, ki se pojavijo v času napredovanja bolezni.


Zagrebški psihiater Borna Godan tudi pri svojih pacientih z demenco odkriva številne vedenjske in psihične simptome, ki so pogosti tudi pri tistih, ki so oboleli za Parkinsonovo boleznijo. Pri njihovem vedenju je opaziti vznemirjenost, budnost v nočnih urah, agresivno in sovražno obnašanje, neprimerno vedenje v povezavi s spolnostjo, preklinjanje, kopičenje nepotrebnih predmetov… Med duševnimi simptomi in motnjami je na prvem mestu depresija - pojavi se apatija z izgubo volje in energije. Moteno zaznavanje in mišljenje običajno spremljata visoka stopnja anksioznosti in nemir, kar preraste v psihotične motnje, med katerimi so najbolj pogoste deluzije, halucinacije, paranoidne blodnje in patološko ljubosumje. Psihiatri pri bolnikih z demenco opažajo tudi osebnostne spremembe, čustveno inkontinenco (stalno spreminjanje razpoloženja brez razloga) ter odsotnost empatije in interesa za druge.


Tudi naslednje, 5. predavanje v okviru projekta DEMENCA ACROSSLO bo povezano z razumevanjem vedenja in psihičnih simptomov demence. V Domu upokojencev Izola bo na sporedu 4. maja 2017, v Domu Umag pa dan kasneje, 5. maja 2017. Z nami bo psihiatrinja Marinka Rudolf, ki vodi gerontopsihiatrični oddelek v Psihiatrični bolnišnici Idrija.