TELESNA VADBA IN DEMENCA

NA POT ZA ZDRAVJE V DOM UPOKOJENCEV IZOLA

Izola, 21. september 2017 – 21. september je svetovni dan Alzheimerjeve bolezni. Ob tej priložnosti so stanovalke in stanovalci Doma upokojencev Izola prisluhnili predavanju o vplivu telesne vadbe na ohranjanje in izboljšanje umskih sposobnosti, v nadaljevanju pa so lahko preizkusili eno od dveh poti za zdravje, ki smo ju predali namenu prav ta dan. Dogodek v okviru čezmejnega projekta DEMENCA ACROSSLO je privabil več kot 60 udeležencev.

Alzheimerjeva demenca je najpogostejša med vsemi boleznimi, ki povzročajo demenco. Ogroža predvsem starejše ljudi. Učinkovitega zdravila zaenkrat še ni, lahko pa se ob dobri podpori in pomoči naučimo živeti z njo. Še posebej v začetni fazi je pomembno, da človek z demenco čim dlje ohrani samostojnost, zato spodbujajmo aktivno življenje. Telesna vadba ne pripomore le k boljšemu splošnemu počutju in večji fizični kondiciji, ampak z njo izboljšamo tudi kognitivne sposobnosti. Bolj kot intenzivnost vadbe je pomembno, da aktivnosti izvajamo redno in vztrajno. 

Da bi se čim bolj približali potrebam stanovalk in stanovalcev, smo v domu uredili dve poti za zdravje: prvo na hodniku v 1. nadstropju negovalnega oddelka in drugo v 2. nadstropju tako imenovane Piranske hiše. Sprehod po enem od hodnikov stanovalcem omogoča, da mimogrede samostojno ali v družbi svojcev in obiskovalcev opravijo katero od približno 20 vaj za moč in stabilnost, ravnotežje, koordinacijo, gibljivost, fino motoriko... Pri urejanju obeh poti za zdravje, ki sta prilagojeni tako ljudem z demenco kot tudi tistim, ki uporabljajo invalidski voziček, so se nam pridružili študentje aplikativne kineziologije, pri spremstvu na poteh so na pomoč priskočili študentje biopsihologije, po nasvet pa smo se obrnili tudi na Hrvaško združenje za Alzheimerjevo bolezen, ki je eden od partnerjev projekta. 

Svojci stanovalk in stanovalcev Doma upokojencev Izola bodo lahko več o poteh za zdravje med drugim izvedeli na srečanju, ki se obeta 12. oktobra 2017, občanke in občane pa vabimo na dan odprtih vrat 19. oktobra 2017.