Kako prepoznati prve znake demence?

Stanovalke in stanovalci doma upokojencev Izola s kvizom do znanja

 

Izola, 16. december 2016 – Skoraj 60 stanovalk in stanovalcev Doma upokojencev Izola je sodelovalo v kvizu z naslovom Kako prepoznamo demenco. Dogodek so pripravili v okviru čezmejnega projekta DEMENCA ACROSSLO, katerega cilj je izboljšanje kakovosti življenja oseb z demenco na čezmejnem območju Istre. 

Kaj je demenca, kakšen problem predstavlja v naši družbi, kako jo prepoznamo, ali se ji lahko izognemo… To je le nekaj vprašanj iz zanimivega in poučnega kviza o demenci, v katerem so sodelovali stanovalke in stanovalci Doma upokojencev Izola, pripravila pa ga je tamkajšnja strokovna sodelavka Lijana Trontelj. V domu so se za takšen dogodek odločili, ker želijo ustvariti strpno in prijazno vzdušje za osebe z demenco, k temu pa poleg zaposlenih spodbujajo tudi starejše.  

Med drugim smo izvedeli, da demenca ni normalen del staranja, ampak posledica bolezni, ki pripelje do resne izgube umskih sposobnosti pri sicer predhodno zdravi osebi. Najpogostejša bolezen, ki povzroča demenco, je alzheimerjeva bolezen. Ta predstavlja kar dve tretjini vseh demenc. Simptomi so motnje spomina in presojanja, depresivnost in zmedenost, prihaja pa tudi do osebnostnih sprememb in sprememb v razpoloženju. Čas naredi svoje in tako kot drugi deli telesa niso imuni na staranje, tudi naši možgani niso izjema. Čeprav ni najbolj jasno, kaj povzroča demenco in tako za povrnitev umskih sposobnosti še ni na voljo učinkovitega zdravila, pa to ne pomeni, da sami ne moremo ničesar narediti. Lahko se posvetimo preventivi in krepimo zdrav življenjski slog. 

Starejši so v kvizu pokazali veliko znanja o tej bolezni, naredili nekaj vaj za krepitev umskih sposobnosti, še posebej živahni pa so bili v pogovoru o prepoznavanju demence. Strinjali so se, da je do sostanovalk in sostanovalcev, ki kažejo prve znake demence, potrebno ohraniti spoštljiv in strpen odnos ter še naprej krepiti ne le možgane, ampak tudi uvidevnost, medsebojno pomoč in sodelovanje.