Izola, 12. oktober 2017 – V Domu upokojencev Izola, kjer smo nedavno uredili poti za zdravje, smo pripravili srečanje za svojce stanovalk in stanovalcev ter jim predstavili novo pridobitev. Ob tej priložnosti smo organizirali predavanje o pomenu gibalnih aktivnosti in motivacije pri ljudeh z demenco.

Predavanje, kjer smo našteli blizu 40 obiskovalcev, sodi med številne aktivnosti, ki smo jih v Domu upokojencev Izola v zadnjem letu organizirali pod okriljem čezmejnega projekta DEMENCA ACROSSLO. Po besedah Nastje Podrekar, študentke aplikativne kineziologije, gibalna aktivnost zavira razvoj in poslabšanje že razvite demence v populaciji starostnikov. Aerobna vadba dokazano upočasnjuje pojav demence, prav tako se uporablja v času zdravljenja demence, saj izboljšuje bolnikovo psiho-fizično stanje. Najbolj učinkovita je kombinacija kognitivnega treninga in gibalne aktivnosti. Kot sta povedali študentki biopsihologije Zala Slabe in Aja Bernik, ljudje z demenco zaradi sprememb v možganih dostikrat delujejo leno, nezainteresirano in brezbrižno, zato jih je potrebno motivirati k izvajanju različnih aktivnosti na primeren način. Pomembno je, da jih spodbujamo pri aktivnostih, ki jih še zmorejo opraviti. Z njimi smo vedno prijazni, govorimo z mirnim glasom, čutiti morajo, da jih z zanimanjem poslušamo, stisk roke pomeni, da jim želimo pomagati, da imamo dovolj časa zanje in nam lahko zaupajo. Skupno pot lahko najdemo v sprejemanju drugačnosti in ob upoštevanju njihovih navad in želja. Pomembna pa je tudi pohvala, ki naj nadomesti neprestano popravljanje napak, kar ljudi z demenco še posebej vznemirja.  

Poti za zdravje smo v Domu upokojencev Izola uredili z namenom spodbujanja telesne vadbe naših stanovalk in stanovalcev, z njimi pa želimo tudi popestriti bivanje v našem domu ter prispevati k aktivnemu druženju stanovalk in stanovalcev ter njihovih svojcev.

Lijana Trontelj, Dom upokojencev Izola