Izola, 18. maj 2017 – Na sedmem srečanju v okviru programa usposabljanja zaposlenih v domovih starejših na čezmejnem območju Istre, ki je del projekta DEMENCA ACROSSLO, je predaval dr. Vojko Kavčič, profesor psihologije in nevroznanstvenik na Gerontološkem inštitutu Univerze v Detroitu v ZDA.


Dr. Vojko Kavčič, ki ga poznamo tudi kot avtorja knjige Umovadba za bistre možgane v poznih letih, je tokrat govoril o temeljnih komunikacijskih veščinah, ki so izjemno pomembne pri sporazumevanju z ljudmi z demenco, pa tudi z njihovimi svojci. Komunikacija je proces, ki je življenjsko nujen in ga opravljamo bolj ali manj uspešno skozi vse življenje. Za vse, ki so zaposleni v domovih starejših, je prav komunikacija temelj dobrih odnosov tako s sodelavci kot tudi stanovalci in njihovimi svojci.


Z napredovanjem alzheimerjeve demence postopoma slabijo komunikacijske sposobnosti bolnika. Sčasoma ima vedno večje težave z izražanjem misli in čustev, zato je pomembno, da se na te spremembe kot skrbniki primerno pripravimo. Po besedah dr. Kavčiča pa je hkrati potrebno veliko truda vložiti tudi v pozitivne odnose z družino obolelega.

Povzetek predavanja